vSRO Kurulum İçin Nasıl Bir Sunucu Almalıyım

KraL

GameOWNER
Administrator
Katılım
11 Kas 2017
Mesajlar
902
Tepki
99
Konum
Ara BuL
erver açarken nasıl bir sunucu almalıyım ?
Merhabalar, bu yazım da sizlere server açarken nasıl bir sunucu alınmalı, sunucu satın alırken nelere dikkat edilmeli ve nerelerden alışveriş yapılmalı bunlar hakkında bazı bilgiler vereceğim.
Yazıya başlamadan önce belirtmeliyim ki bu yazı da herhangi bir reklam içeriği ya da doğrudan yönlendirme yoktur, vereceğim tavsiyeler doğrultusunda bu tavsiyelere uyarak sunucu alacağınız firmaları kendiniz bulabilirsiniz. Öncelikle nasıl bir sunucu almalıyım sorusuna gelmeden önce sunucu nedir, vps nedir, vds nedir kısaca bunlar hakkında bilgi verelim daha sonra Silkroad Online Private Server için en uygun sunucu nedir ? bu soruyu cevaplayalım.





VPS Server

Açılımı “virtual private server” olan VPS server (sanal özel sunucu) tamamen size özel sunucu özellikleri gösterir. Genellikle fiziksel bir server, sanallaştırma yazılımları ile sanal sunucu parçalarına ayrılır. Böylece tek bir fiziksel server üzerinde, birbirinden tamamen bağımsız serverlar çalışır. İşte web sitesi sahiplerinin kiraladığı serverlar bunlardan biridir.

Fiziksel sunuculara ait işlemci, bellek gibi bileşenler yine web sitesi sahipleri arasında net bir şekilde paylaştırıldığı için diğer VPS’lerde yaşanan yavaşlama, sizin VPS’nizdeki siteleri asla etkilemez. Aynı şekilde diğer VPS’lerin size özel ayrılan kaynakları kullanması da mümkün değildir. Çok fazla kaynak kullanması gereken bir siteniz varsa, tüm serverı tek bir site için kullanmanız gerekir.





VDS Server
Açılımı “virtual dedicated server” olan VDS server, sunucunun kullanım tasarrufunun yine tamamen web sitesi sahibi sorumluluğunda olan özel bir server hizmetidir. Serverların her birinde kendine ait donanımsal bileşenler ayrı ayrı yer alır. Bunun dışında üzerinde birbirinden bağımsız olan server yazılımları ile bağımsız işletim sistemi de barındırır.





Dikkat
Kesinlikle unutulmaması gereken bir husus var, Silkroad Online private server için Vps ve Vds sunucular uygun değildir. Silkroad Online Private Server dosyaları, çalışabilmek için yüksek işlemci ve disk tüketimine ihtiyaç duyar, vps ve vds sunucular bu tarz yüksek işlemci ve disk tüketimi için uygun değildir.






Silkroad Online için en doğru sunucu tercihi ?
Fiziksel Sunucu
Bazı serverlar, sadece tanımlanmış görevler için kullanılır
. Örneğin, bir program serverı sadece web sitesini barındırma işlemi gerçekleştirir. Diğer bir deyişle, ağ kullanıcıları ilgili bilgisayar programının kopya verisini bilgisayarlarına yüklemeden çalıştırabilirler. Dedicated server denilen fiziki serverlar siteyi kolayca host edebilirler. Özellikle firmalar için önem taşıması nedeniyle fiziksel sunucu çeşidinin, yüksek teknolojili, özel ekipman bileşenleriyle kurulması gerekir.

Fiziksel sunucular, hem yazılımsal, hem de donanımsal kapasitesi sayesinde kullanıldıkları ağ üzerindeki pek çok işlemi kolayca yapabilirler. O işlemlerden bazıları şunlardır:
  • İşletim sistemi güncellemeleri
  • SNMP donanım izleme,
  • Güvenlik duvarı hizmetleri,
  • Anti-spam yazılımı
  • Antivirüs güncellemeleri
  • DDos koruması
  • DNS barındırma hizmeti
  • Olağanüstü durum kurtarma
  • İzinsiz giriş tespiti
  • Veritabanı yönetimi
  • Yedekleme ve geri yüklemeler
  • Güvenlik denetimleri


Silkroad Online Private Server açarken Fiziksel Sunucu için minimum gereksinimler nedir sizlere bunlardan bahsetmek isterim.

Disk Gereksinimi

Öncelikle sunucumuzda Mssql(Microsoft SQL Server) çalışacağı için sunucumuzun minimum Disk gereksinimi SSD disk türüdür.
SAS,SATA ve diğer disk türlerinden uzak duralım, minimum SSD eğer bütçeniz var ise nvme disk tercih edelim.

Ram Gereksinimi
Bu konuda yeterli teknik bilgim olmasa da tecrübelerime dayanarak sizlere kendi formüllerimden bahsedeyim.
Öncelikle sunucumuz da açık olan SQL Server minimum şartlarda 4 GB Ram tüketir.(Kullanıma bağlı değişiklik gösterir)
Sunucumuz da açık olan Silkroad Online modülleri(gameserver,agent vesaire) yaklaşık olarak 1 GB Ram harcar, bu harcamalar 4GB rame kadar yükselebilir.(Oyuncu durumunuza ve oyununz da ki sistemlere göre değişiklik gösterir.)
Hepinizin bildiği üzere Windows işletim sistemi boşta çalışsa bile bir miktar Ram harcamaya ihtiyaç duyar buda ortalama 2 GB gibi bir harcama söz konusudur.

Ram Hesaplama
Yukarıda edindiğimiz teknik olmayan bilgilere göre kabaca hesaplama yapacak olursak.
SQL Server 4 Gb
Window 2 GB
8 Adet Silkroad Modülü(500Mb baz aldım) 4 Gb

Yani bunların toplamı minimum 10 Gb ram gereksinimi demektir. Yukarıda yaptığım hesaplamalar işletim sistemine göre, işlemciye göre,diske göre, hatta kullandığınız Filese göre bile değişiklik gösterebilir. Hesapta olmayan bazı programlar örneğin Event Bot, WebPanel bu tarz şeylerin herhangi bir hesabını yapmadım. Tüm bunları göz önünde bulundurursak, 10 GB ram en alt sınırda kalabilir.

2021 Senesine geldiğimizde 8 Adet modül yeterli gelmeyebilir, örneğin her açılan oyun minimum 2 Aget 2 Gameserver ile açılmaktadır. Buda Ekstradan 2 Adet Modül demektir, sizlerin ihtiyacına göre oyununuzun Ram gereksinimi kendiniz hesaplayabilirsiniz.






İşlemci Gereksinimi

Bu konuda herhangi bir teknik bilgim olmadığı için sizlere teknik terimler ile fazla bir tavsiye veremeyeceğim ama unutmamanız gereken bir şey var.
Sunucular ve normal evimizde kullandığımız bilgisayarlar arasında bazı farklar vardır, evinizde kullanmak için satın aldığınız bilgisayarın işlemcisi günlük kullanım, oyun oynamak yada adobe,office ve benzeri uygulamaları çalıştırabilmek için tasarlanmıştır. Örneğin Intelin i7 Serisi çok güçlü bir işlemci olmasına rağmen bir sunucuda kullanıldığın da ev kullanıcısı olarak aldığımız performansı bize veremez, bunun en büyük sebebi i7 Serisi işlemciler aylarca hatta yıllarca hiç durmadan açık kalacak şekilde değil, günlük kullanıcılar ve oyuncular odaklı tasarlanmıştır.

Genelde hepinizin aşina olduğu Xeon serisi işlemcileri ise genelde ev bilgisayarlarında görmeyiz, hatta özel olarak gidip satın almadıysanız görmek pek mümkün olmaz. Günlük kullanıma yada oyun oynamaya pek uygun değillerdir. Xeon serisi tam olarak sunucular için tasarlanmıştır. Sizde buna göre sunucunuzda işlemci seçimi yaparken bu bilgeleri göz önünde bulundurup seçim yapabilirsiniz.

Unutmadan söyleyeyim, Xeon serisi eski bir seridir, Xeon gibi başka serilerde bulunmaktadır bu serileri kendiniz araştırarak bulabilir sizin için en doğrusu hangisi ona karar verebilirsiniz.
İşlemcinizi araştırırken Googleye basit bir arama ile doğrudan işlemcinin adını yazabilirsiniz.




Araştırmanızı yaparken doğrudan Intelin kendi sitesine girip işlemcinizin hangi yıl üretildiğini görebilirsiniz.






Intel® Xeon® X5690 işlemcisi çok güçlü ve pahalı olmasına rağmen piyasaya çıkış yılı 2011 senesidir. Buradan şöyle bir izlenim edinebilirsiniz. Satın aldığınız sunucuya en iyi ihtimalle 2016 senesin de bu işlemci takılmış ve kullanılıyor olsa ve siz 2021 senesinde bu sunucuyu satın alacak olsanız, 5 senedir kesintisiz olarak çalışan bir işlemcili sunucu almış olacaksınız.

Buradan yola çıkarak işlemci tercihinizi kendiniz rahatlıkla yapabilirsiniz. Umarım bu yazı sizler için faydalı olmuştur, merak ettiğiniz bilgi varsa bu yazının altına yorum atarak sorabilirsiniz.
 
AnaSayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Üst