Tevhid-i Tedrisat Kanunu Nedir
Tevhîd-i Tedrîsât Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti’nin eğitim alanında önemli bir dönüm noktasıdır. 3 Mart 1924 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmiştir. Peki, bu kanunun önemi, nedenleri ve sonuçları nelerdir?Kanunun Gerekçesi ve Önemi:
- Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle kabul edilen bu kanun, eğitimde birliği ve laikliği esas almıştır.
- Mustafa Kemal, eğitimdeki eksiklikleri ve yanlış uygulamaları gözlemleyerek, millet olarak geride kalmamızın temel nedenini eğitimde görmüştür.
- Osmanlı’dan devralınan eğitim sistemi, Atatürk’ün zihnindeki milli ve çağdaş eğitim sistemine uymamıştır.
- Tevhîd-i Tedrîsât Kanunu, eğitim kurumlarını Maarif Bakanlığı’na bağlamış ve yüksek din uzmanları yetiştirmek amacıyla ilahiyat fakültelerinin açılmasını kararlaştırmıştır.
- Aynı zamanda imamlık ve hatiplik gibi dinsel hizmetleri görecek memurların yetiştirilmesi için okulların açılmasını sağlamıştır.
- Eski eğitim kurumları ve medreseler kapatılarak öğretim kurumları arasındaki bölünmüşlüğe son verilmiş ve devlet denetimi sağlanmıştır.
- Din etkisi kırılarak ulusal ve çağdaş bir eğitim sistemi hayata geçirilmiştir.
- Cumhuriyet ilke ve inkılaplarına uygun öğrenciler yetiştirilmesi hedeflenmiştir.